spacer
Deze website is gesloten en niet meer actief.

Kampenhout - Hart van de witloofstreek

Het zou een leuke quizvraag zijn: wat hebben de Vlaamse gemeenten Kampenhout en Haacht met elkaar gemeen? Het antwoord: ze staan allebei bekend als witloofgemeente. Het hart van de witloofstreek, zoals de dorpen ten oosten van Brussel worden genoemd, is echter toch vooral Kampenhout. Zo pakt het uit met een wandelroute en zelfs een volledig museum rond de Cichorium intybus, zoals ‘het witte goud’ in goed Latijn heet. Dat vraagt om een nadere introductie. 

Witloofgemeente bij uitstek 

Brussel heeft Manneken Pis, Spa heeft haar bekende casino en Kampenhout heeft het Witloofboerke. Het standbeeld van de noeste witloofteler in hartje Kampenhout is dé eyecatcher van de gemeente die zich nationaal manifesteert als dé witloofgemeente bij uitstek. Buurgemeente Haacht kan erover meepraten, want toen deze in 2017 deze eretitel probeerde te claimen ontspon zich een ware ‘witloofoorlog’. 

Een strijd die uiteindelijk op punten gewonnen werd door Kampenhout, dat beschikt over de beste bodem voor witloofteelt in de regio. “Ook in het aantal telers doet Kampenhout nog beter dan Haacht. Vroeger, toen mijn vader hier in de jaren ’60 als teler kwam verkopen, telde Kampenhout zo’n 200 tot 240 witloofboeren. Nu zijn dat er nog een 20-tal. Maar de productiehoeveelheid zal ongeveer dezelfde zijn gebleven. Waar men vroeger 1 à 2 ha grond had, heeft iedere teler nu 40 tot 50 ha”, stelt  burgemeester Kris Leaerts (CD&V) trots. “Belangrijk om te weten is ook dat het witloofzaad al sinds mensenheugenis uit Kampenhout komt.” 

De grootste troef van Kampenhout is echter het uitgebreide Witloofmuseum, waar je echt alles te weten komt over het ‘witte goud’. Het museum is sinds februari 2004 het uithangbord van de witloofgemeente, maar is momenteel gesloten voor individuele bezoekers. De heropening van het vernieuwde Witloofmuseum staat voor september 2021 op de rol. 

Witloofwandeling en witlofbier 

Maar voor de liefhebbers van witlof is er nog zoveel meer te zien en doen. Zo is er een 10,4 kilometer lange wandeltocht te maken rond Kampenhout waarbij onderweg niet alleen een kistje witlof recht van de boer kan worden gekocht, maar je ook kan genieten van speciaal witlofbier bij café Het Labo van Brouwerij Van Campenhout. Je hebt onder meer de keus uit Witlov 6 of Witlov 9. 

Het moge duidelijk zijn waarom Kampenhout met recht het hart van de witloofstreek genoemd mag worden. Het is in alles een ware ode aan witlof en de landbouwers die er sinds eind 19de eeuw een echte witloofgemeente van hebben gemaakt.